Möte med EUs sakråd om EUs industripolitik och långsiktiga konkurrenskraft
Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand och ordförande Åsa Ardesjö bjöds in till EUs sakråd hos Klimat- och Näringslivsdepartementet för att ge inspel till EUs industripolitik och långsiktiga konkurrenskraft.
Några viktiga punkter som de lyfte vid samtalet var:
- Utgångspunkten är att de regelverk som styr medicinteknikbolagen skapas med goda intentioner. Den medicintekniska branschen är positiv till bra regleringar. Men tyvärr har regelverken, när det handlar om MDR och IVDR, orsakat stora problem för företag, vård och patient. Regelverken är komplexa och det skapar utmaningar för tillverkare när de ska uppfylla kraven som ställs på dem. Detta leder också till en kraftig ökning av kostnaderna att ta en produkt från idé till patient.
- Det påverkar konkurrenskraften negativt för medicintekniska företag verksamma i Europa. Två konsekvenser vi ser är att USA tar över som första marknad och att många små medicintekniska företag med innovativa produkter får svårare att överleva.
- Vi efterlyser bättre harmonisering mellan EUs lagstiftningar, särskilt mellan horisontella lagar (ex AI Act och GDPR) och de sektorspecifika (MDR, IVDR och EHDS) för att undvika dubbelreglering, ökad och onödig administration, som i sin tur leder till ökade kostnader.
- Den svenska medicintekniska branschen är en stark exportindustri med 27 000 anställda. En förutsägbar och harmoniserad EU-reglering är en förutsättning för att vi ska fortsätta växa i Sverige – något som gynnar Europa och framförallt de europeiska patienterna.
Stort tack till Klimat och Näringsdepartementet samt till statsråd Ebba Busch och statssekreterare Sara Modig för inbjudan och för en viktig och inspirerande dialog!
På bilden ser ni alla Life Science-kollegor från Swedish Medtech, Lif och SwedenBIO tillsammans med Regeringens Life Science-kontor och energi- och näringsminister Ebba Busch