Så ska Sverige ta en ledande roll när EU tar fram ny life science-strategi
Life science är en av Europas viktigaste sektorer – den driver innovation och forskning som skapar tillväxt och är en motor för EU:s konkurrenskraft och resiliens, samtidigt som den bidrar till människors hälsa med sina produkter. Men potentialen för vad branschen kan åstadkomma är stor och underutnyttjad. Nu ska en ny europeisk life science-strategi tas fram och Sverige måste ta en ledande roll i det arbetet.
I en serie rundabordssamtal med företrädare för Utbildningsdepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet och Statsrådsberedningen har Swedish Medtech, Lif - de forskande läkemedelsföretagen, SwedenBIO samt AstraZeneca, BioArctic, CGM och Getinge diskuterat vikten av att Sverige bidrar – och hur. Vi har redan en framgångsrik nationell strategi med flera initiativ som kan skalas upp och gynna hela EU genom bättre förutsättningar för forskning, innovation och produktion.
Vi lyfte bland annat dessa komponenter som en EU-strategi för life science måste fokusera på:
- Implementering av life science-branschens innovationer: Fler vetenskapliga genombrott inom medicinsk och medicinteknisk forskning och utveckling måste leda till nya behandlingar som blir tillgängliga för patienter. Det skulle attrahera företag att bedriva forskning och innovation i Europa.
- Kompetensförsörjning: För att behålla sin konkurrenskraft måste EU satsa på att både attrahera de främsta talangerna från andra delar av världen och stärka STEM-utbildningarna, i kombination med livslångt lärande inom den kunskapsintensiva life science-sektorn.
- Goda möjligheter för samverkan med näringslivet: Akademi och sjukvård måste samarbeta tätt med företagen. Det skapar ett starkt innovationsklimat där forskningsresultat kan omsättas i innovation som ökar konkurrenskraften, något Sveriges regering uppmärksammar i sin nya politik för forskning och innovation.
Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med beslutsfattare i Sverige och EU.