Undernäring och malnutrition är ett stort och ibland bortglömt problem i svensk vård- och omsorg. En undermålig nutrition leder oavkortligen till komplikationer och minskad livskvalitet. Sektorsgruppen för Nutrition har som vision att medverka till att:
"Skapa förutsättningar för en minskad undernäring inom svensk vård och omsorg"
Nutritionsgruppens huvudsakliga målsättning är att
- Öka kännedom och väcka intresse om undernäring och dess negativa konsekvenser.
- Öka status kring enteral nutrition som behandlingsform
Gruppen vill också arbeta för
- en sortimentbredd och valfrihet hos slutanvändarna
- en kvalitativ nutritionsbehandling
- en behandling som möter patientens och sjukvårdens behov och önskemål.
Budskapsdokument
FSMP och vikten av kontakt mellan vårdpersonal och produktspecialist
Medlemsföretagen i Swedish Medtechs sektorgrupp Nutrition – Nestlé Health Science och Nutricia – har under en tid uppmärksammat att deras produktspecialister vid ett flertal tillfällen nekats möjlighet att träffa sjukvårdspersonal på BVC för att få diskutera kostbehandling av barn med svår födoämnesallergi. Utvecklingen är oroande då vi ser att den kan komma att riskera patientsäkerheten för spädbarn och små barn som har behov av FSMP-produkter [1]. Vi vill med denna skrivelse uppmärksamma de negativa konsekvenser vi ser med ett minskat informationsutbyte och hur det kan påverka vårdpersonalens kunskap om de produkter som de förskriver till patient.
Tre viktiga punkter som lyfts i dokumentet är:
- Medlemsföretagen värnar amning och följer WHO-koden
- FSMP är en unik produktkategori för speciella medicinska ändamål och ska inte förväxlas med vanlig modersmjölksersättning eller barnmat som säljs i dagligvaruhandeln.
- Medlemsföretagen följer marknadsföringsreglerna. FSMP-produkter marknadsförs aldrig direkt mot vårdnadshavare utan endast mot relevant hälso- och sjukvårdspersonal.